Recording studio

Soulwax’s monochrome recording studio nods to 1960s Italian architecture

A checkered granite facade envelops this monolithic recording studio in Ghent, Belgium, which local architect Glenn Sestig created for electronic music duo Soulwax.


Built on an abandoned garage lot, the anonymous four-story building houses the DJ’s vinyl collection and music production facilities, as well as an apartment with a rooftop terrace for overnight stays.

Deewee001 studio features a grid facade

Soul wax is made up of the Ghent brothers David and Stephen Dewaele – also known as 2 many djs – who use the studio as a hub for their record company Deewee.

Originally completed in 2013, the building is captured here in a series of photographs taken to mark the label’s 50th release and shared exclusively with Dezeen.

According to the Dewaele brothers, every record released on their label has somehow been produced at the Ghent studio, nicknamed Deewee001.

Grid exterior and courtyard of the Soulwax studio
The squared inner courtyard has white pebble beds

“Our project was ambitious, said David Dewaele. “We wanted to create something functional, so it had to be a complex building to meet different needs, but we also knew that Glenn [Sestig] is incredibly effective. “

“He has a very Japanese way of making the most of every square inch of a space,” he added. “He was instrumental in helping us understand that a lot can be done with little.”

Black and white acoustic panels in the Deewee001 studio
Movable acoustic panels line the recording room

The layout of the building revolves around a central recording room, located on the lower double-height ground floor. This space houses the mixing desks, which the brothers describe as “the very heart of the building”, next to a wall of movable monochrome acoustic panels.

Above the recording room is a library housing the entire collection of 60,000 DJs vinyl records.

An open-plan living space with a roof terrace is located on the very top floor, while a guest bedroom and dedicated synthesizer and video rooms are located on the middle levels.

Next to the recording studio on the ground floor is a rectangular paved courtyard lined with white pebbles, which gives the impression of being in a Japanese stone garden.

Glass coffee table in the Soulwax studio by Glenn Sestig
The studio has a Massimo Vignelli style coffee table with a conical base

“While the acoustic and mechanical requirements were critical to the design due to the technical nature of the project, its aesthetics were equally important,” explained Sestig.

“The work of 1960s architecture firm Superstudio and Japanese architecture were major influences, mixing an overall minimalist feel with strong graphic design elements.”

Collection of vinyl records in the Deewee001 studio
The studio also houses Soulwax’s vinyl collection

Echoing the building’s mysterious exterior, the interior features grid patterns, dark colors, plush rugs, and smoky mirrors.

Other recording studios featured on Dezeen include a garden shed in Australia with its own stage and a former warehouse in South London that has been divided into separate music studios using geometric plywood panels.

The photograph is by Younès Klouche, Maxime Verret and Sick studio.


Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *